Jak je to s tím bojem proti terorismu

12.10.2015 20:05
Blízkovýchodní šílenství rozpoutal dlouholetý krvavý diktátor Bašár Asad, o němž opozice právem nehovoří jinak než jako o masovém vrahovi. Asad se chce udržet u moci bez ohledu na počet obětí, utrpení druhých mu bylo vždy naprosto lhostejné. Za čas se k "výrobě chaosu" Asadem připojil tzv. Islámský stát, který je stejně surový a nelidský jako on (viz i foto, na němž IS vraždí ty, které si vybral za nepřátele.)
A, jak se zdá, oba dva hlavní aktéry podporuje přímo, či nepřímo Turecko. To například zamezilo vzniku humanitárních koridorů z Turecka na syrské území před několika lety, které by snížily utrpení a tudíž i počty syrských uprchlíků nejméně na polovinu. Situace by dnes byla mnohem méně ohrožující a neeskalovala by tolik, kdyby Turecko od počátku postupovalo rozumně. Všimněme si důležitého momentu, který o nezodpovědném chování Turecka vypovídá více než přesvědčivě: V Turecku proběhne teroristický útok, vše nasvědčuje tomu, že jej spáchal IS. A Turecko? Zaútočí na Kurdy, kteří jsou jako jediní v regionu schopní účinné ofenzivy proti IS.
A všimněme si další okolnosti, která je nám dávkována jako náhodné, nenávazné dění: Ani Rusové + Asad neútočí na teroristy z IS, ale na Asadovu opozici (dnes také částečně zfanatizovanou, protože doslova jediný, kdo jí kdy proti Asadovi pomohl, byli islamisté - stejně to probíhalo v Čečensku). To souvisí s Putinovou snahou udržet Asada u moci za jakoukoli cenu, když padne Asad, ruský vliv v regionu se prudce sníží. Podle zpráv ze Sýrie, které mám od svých syrských přátel, Asad od počátku s IS spolupracoval (pokud jej rovnou nepomáhal založit, aby odvedl pozornost od vlastního počínání). A dosud nikdy neútočil přímo na vojáky IS.
Jak tedy vypadá dnešní "boj proti terorismu?" Většina z těch mocných a vyzbrojených (Rusko + Asad a Turecko), kteří jsou na místě, útočí na své skutečné či domnělé nepřátele, zatímco Islámský stát nechávají všichni v naprostém klidu (snad kromě několika symbolických útoků, které mají zastřít skutečnost). Zřejmě proto, aby se mohl bez obav připravovat na další teroristické a další útoky. A Američané? Ti likvidují terorismus svým obvyklým způsobem: bombardováním nemocnic a dalších civilních cílů... ale i bez ironie lze říci, že Američané jsou v tomto regionu tentokrát k ničemu, nálety samými se nevyřeší nic - jejich "boj" proti teroristům dobře odráží slabošství Baraka Obamy v zahraniční politice.
Tento dlouho trvající ozbrojený konflikt se pochopitelně odráží v celém regionu, napětí stoupá i v Izraeli - teroristických útoků zde rapidně přibývá, což, ostatně, může být jedním z důvodů, proč se boj o Sýrii nechal rozrůst do neuhlídatelných rozměrů.
Odpovědné za současné dění v Sýrii a Iráku (i zde působí IS ve velkém) jsou velmoci: USA, EU i Rusko a pochopitelně i regionální mocnosti - Turecko, Írán, Saúdská Arábie. Všechny zmíněné (a další) země deklarují nesmiřitelný boj proti terorismu, ovšem tam, kde se onen terorismus odehrává (momentálně Sýrie, Irák a Izrael), mají fanatici ruce naprosto volné. Jediný, kdo proti teroristům činí něco reálného, je izraelská vláda. I izraelští politici a Mahmúd Abbás však propásli několik příležitostí, kdy, byť za cenu těžkých kompromisů, mohli domluvit dvoustátí, s nímž by se mohly obě strany ztotožnit (krom fanatiků na obou stranách, pochopitelně).
A my, zde, v poklidné Střední Evropě? I my bojujeme proti svým nepřátelům, kteří na nás bezohledně útočí: ano, je to ono zlo jménem "uprchlíci". I z nás teroristé, ti skuteční, musejí mít nelíčenou radost.