Myšlenky volně letící vzduchem

14.10.2015 02:59

Pan Karel Lešanovský, skautskou přezdívkou Kay, napsal pozoruhodnou práci s názvem Komunismus a skauti-komunisté

"Pravda, o které mluvil zakladatel českého skautského hnutí A. B. Svojsík, je i starou otázkou Pilátovou. Dnes navíc často znesnadněnou poukazem na to, že pravda, byť poznaná, je jen k smíchu těm, kteří mají moc nebo po ní baží," píše pan Lešanovský - Kay na úvod své studie o počínání skautů - členů komunistické strany během totalitního režimu. Celé jeho pojednání rozhodně stojí za přečtení. 

Překvapilo mě, že zde také nějakým způsobem figuruji, ač jsem nikdy nebyl skautem. Pan Kay zde cituje mnoho autorů, jejichž myšlenky přebíraly skautské ročenky. Zjistil jsem, že tam mám také několik citátů, z článků, které jsem psal jako komentátor Lidových novin ve druhé půli devadesátých let. Je zajímavé takto, s odstupem času, přelétnout očima ty věty vytržené z dobových zamyšlení. Některé se krčí v koutku, jiné mají svou platnost i pro dnešek, všechny poklidně levitují napříč časem. Příjemné vznášení přeji: 

  • Sokrates při shromáždění Athéňanů jako jediný řekl, že by v žádném případě nejednal jinak než podle zákonů. (LN 27. 9. 1996)

  • Kolik jen písmen bylo utraceno v diskusi o majoru Zemanovi, zatímco po svobodě běhají komunističtí zlosynové netelevizní… (LN 15. 1. 1999)

  • Brouk, který dělá mrtvého, si myslí, že se při sebemenším pohybu vystavuje nebezpečí… (LN 6. 1. 1997)

  • Vlastizrada je věc veřejná. Případy vlastizrady jsou u nás zřejmě nepostižitelné, nesouditelné… Pro budoucnost je však důležité vědět, jak (jakými mechanismy a způsoby) vznikala moc, která si osobovala právo rozhodovat o bytí a nebytí lidí i země… (LN 8. 8. 1997) (Tehdy šlo o vlastizradu v souvislsti s pozváním vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR některými československými komunisty - zatímco komunistická vláda a vedení KSČ byli proti vstupu těchto armád na naše území.)

  • Komunisté, nacisté a nesmrtelní političtí vězni… (titulek článku): Vlastimil Samek v Haló novinách nadává na bývalého politického vězně Stanislava Drobného, že falzifikuje počty mrtvých v komunistických koncentrácích… Tento někdejší „muž určený k likvidaci“ (MUKL) má tu drzost a tvrdí, že vězňů umřelo o několik stovek více než „ve skutečnosti“. Nebylo jich přece tolik, náš režim nebyl zase tak špatný!… (LN 23. 11. 1996)

  • Vedle pozitivních rysů prolíná politikou našich demokratů bohužel až příliš často nedostatek vnitřní pokory a kritického myšlení… (LN 25. 3. 1997)

  • Historií prověřená danost, že nic nelze zamlčet a všechno dříve nebo později „vyplave na povrch“… (LN 3. 3. 1997)